Glöm inte att växla in gamla sedlar och mynt!

4 May

Efter den 30 juni 2017 blir de äldre 100- och 500-kronorssedlarna samt 1-, 2- och 5-kronorna ogiltiga. Du bör därför leta igenom gömmor och vrår för att växla in dessa hos en bank eller ett växlingskontor. På hemsidan myntkartan.se  kan du skriva in din adress och se var närmaste bank eller växlingskontor finns.

 

Varför görs ett mynt- och sedelbyte?

När det gäller sedlarna så är orsaken främst att man vill göra det svårare för människor att förfalska dem. Man anser även att en uppdatering av sedlarna är på sin plats då detta senast gjordes för 30 år sedan. Det som skiljer de gamla och nya sedlarna åt är att de nya sedlarna har ett säkerthetsband samt en färgskiftande bild, se bild nedan.

De nya mynten är mindre och lättare än tidigare, vilket minskar hanteringskostnaderna av mynten jämfört med idag. De kommer även att vara nickelfria för att underlätta för de människor som lider av nickelallergi, vilket tidigare varit ett problem. Belastningen på miljön kommer även att minska då det kommer krävas färre transporter för att transportera samma värde.

Utöver detta kommer kostnaderna för Riksbanken, och därmed staten, att minska eftersom de nya mynten är billigare att producera.

Genom att införa en 2-krona anser Riksbanken att färre mynt kommer att behövas, då en tvåkrona kommer att ersätta två enkronor i många köp.

I dagsläget susar 2 372 miljoner 100-lappar och 13 916 miljoner 500-lappar runt i Sverige som måste växlas in. För myntens del är det 1 111 miljoner enkronor, 8 miljoner 2-kronor och 996 miljoner 5-kronor som ska växlas in senast den 30 juni 2017. Detta blir ett totalt värde på 18 403 miljoner kronor.

Tänk om alla skulle strunta i att till exempel växla in sina enkronor, då skulle Sverige gå miste om hela 1 111 miljoner kronor! Därför vill vi påminna om att även växla in era mynt, inte bara för Sveriges skull utan även för er egen.

För mer information kolla Riksbankens hemsida.