Gästbloggare: Joel Bladh

2 May

Jag heter Joel Bladh och jag har skrivit boken: Bygg en förmögenhet – Fixa familjens ekonomi. Jag började ta tag i vår familjeekonomi under min föräldraledighet och då låg främst fokus på hur vi som familj skulle få en bättre tillvaro. Jag ville ge mina barn så bra förutsättningar som möjligt och insåg i takt med att barnen blev äldre hur viktigt det också är involvera och lära barnen om ekonomiska beslut. Barn har minst lika stort behov som vi vuxna att lära sig handskas med pengar!

Som jag skriver i boken: “När det gäller utbildning är skolgången i både grundskola och gymnasium väldigt fokuserad på allt annat än privatekonomi. Vi lär oss mycket, men är det inte skrämmande att vi talar så tyst eller inte alls om det system som genomsyrar hela samhället och som till stor del avgör vår lott i livet?”

Mitt äldsta barn, Selma fyller nu sex år i sommar och vi tänker då börja med veckopeng. Det är en bra ålder att börja, hon har ju blivit stor nu på riktigt och ska börja i förskoleklass. Det är mycket som händer och det är lika bra att lägga ut de ekonomiska ramarna i samband med det. Sannolikt kommer även vår fyraåring att få en liten peng han med för att mildra effekten av “orättvist-utbrott” här hemma.

Samtidigt kommer de äldre mynten i spargrisen snart att bli värdelösa, de kommer att behöva växlas in och landa på ett sparkonto i god tid innan 30 juni. Det blir då ett naturligt steg att börja prata om den framtida spargrisen som jag tänker ska bli mer digital. Vi lever ju i en sådan tid. Våra barn är nästan mer vana med digitala tillbehör än analoga och det lär inte minska. I framtiden kommer pengarna i princip att vara helt digitala. Då är det utmärkt att kunna nyttja en app som Veckopengen, appen som har tänkt till kring samspelet mellan vuxen – pengar – barn. Vi föräldrar får det enklare med den nya rutinen då appen både hjälper oss rent praktiskt att påminna och styra upp men även ge oss råd, tips och hjälp på vägen i att kommunicera om pengar, dess värde och vad de kan användas till och vad man kan göra för att öka dem.

Jag har provat den på test en liten tid och är mycket imponerad. Den är enkel och informativ och ger bra guidning i vad som ska göras. Dessutom erbjuds stödavsnitt och en utförlig FAQ som ger massor av nyttiga råd. Bland funktionerna märks det att man tänkt till. Appen använder ett eget barnråd i olika åldrar som kommer med idéer. Att man kan plussa på veckopengen om någon särskild uppgift utförs är superbra, exempelvis om en viss del sparas eller om rummet städas extra noga, likaså räntefunktionen som gör att man som förälder (till skillnad från banken) kan ge barnen en schysst sparränta för att uppmuntra att barnet sparar till något speciellt. Allt går att anpassa och anpassa efter ens egna preferenser och barnets ålder. Klockrent.

Rent praktiskt tror att vi kommer göra så här när vi börjar:

Varje fredag så är det dags för veckopeng. Det är bra att finna en tid när familjen är samlad och för oss blir det i samband med middagen, när vi har fredagsglass. Då kan vi även passa på att prata lite om pengarna och vad de ska användas till. Vad vill de göra och vad vill de ha? Då får Selma (och Albin) sin slant av oss. Jag tänker max 20 kr till Selma och 5 kr till Albin. De får redogöra vad de tänker göra för slanten. Är det något som de behöver nu eller något större de har i sikte? Kanske både och. Vi kommer inte att styra så mycket utan det är nästan bara bra om alla pengar försvinner snabbt i början som läropengar. Eftersom Selma inte har något eget bankkort kopplat till sitt bankkonto så kommer veckopengen att skötas genom oss så länge. När vi betalar för exempelvis godis åt dem så kan vi dra av det beloppet från appen. Det blir “ordning och reda i finanserna” som det så populärt heter.

Jag ser fram emot att börja testa den skarpt och rekommenderar verkligen er läsare att göra likadant.

Bästa sparhälsningar, Joel Bladh